Conflicthantering

Het woord conflict roept bij de meeste mensen onmiddellijk een negatief gevoel op. Conflicten gaan vaak gepaard met emoties en kunnen bij escalatie leiden tot zeer ongewenste situaties. Als je betrokken bent bij een conflict kun je je boos, machteloos en onbegrepen voelen. Dit zal bij de andere partij niet anders zijn.

Maar een conflict biedt ook kansen. Het oplossen van een conflict kan leiden tot een situatie waarbij beide partijen beter af zijn dan voor het conflict. Door inzicht te krijgen in achtergronden van conflicten en door op de juiste wijze te handelen, kun je ervoor zorgen dat conflicten juist positief uitpakken.

 • Definitie van een conflict
 • Functie van een conflict
 • Wat zijn de effecten van een conflict?
 • Diagnose en analyse
 • Opdracht
 • Welke soorten conflicten zijn er?
 • Hoe ga ik met conflicten om?
 • Hoe herken ik conflicten?
 • Het constructief gebruiken van een conflict
 • Toepassen van strategieën en stijlen
 • Opdracht
 • Luisteren, vragen en samenvatten
 • Omgaan met emoties
 • Omgaan met weerstand
 • Rollenspel

Duur

De training Conflicthantering is opgebouwd uit 3 modules en wordt verzorgd in 2 dagdelen. Teamwork levert graag maatwerk. De onderwerpen en de duur van de training worden aangepast aan de behoeften van onze cursisten en opdrachtgevers.

Werkvormen

De training Conflicthantering omvat een uitgebreid lesprogramma en is inclusief al het benodigde lesmateriaal.

Teamwork maakt gebruik van diverse didactische werkvormen, online testen en een digitale classroom. Korte theoretische blokken worden afgewisseld met praktijkvoorbeelden, filmpjes, (groeps)opdrachten, casussen, rollenspellen en een quiz. Het geleerde kan direct in de praktijk worden toegepast.

Teamwork houdt rekening met de leerbehoeften, het leerklimaat en de leeromstandigheden van onze cursisten. Het niveau wordt aangepast aan de doelgroep.

De training wordt verzorgd in het Nederlands, Papiaments of in het Engels

Resultaat

Tijdens de training Conflicthantering leer je de achtergronden van conflicten te begrijpen. Door middel van theorie krijg je inzicht in de verschillende typen conflicten. Je gaat oefenen met het analyseren van conflicten en het leren herkennen van aanknopingspunten. Je leert de rollen van de betrokken spelers te herkennen en tactieken te gebruiken om adequaat met een conflict om te gaan.

Je ontvangt na afloop het Teamwork-certificaat Conflicthantering.

 

Interesse?

Met een gedegen opleidingsadvies helpen wij je om de kennis en inzetbaarheid van medewerkers op een hoger niveau te brengen. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen op tel: + 599 9 7882222 of maak gebruik van het contactformulier.

“Mijn ervaringen met Teamwork zijn ronduit positief, omdat er professioneel wordt gewerkt. Voor de training van start gaat vragen ze gericht door over de opleidingsbehoefte en de ontwikkeldoelen. Daarna leverde Teamwork prima maatwerk met nét dat beetje extra service en oog voor detail.
Het klopte gewoon.”

Karin Jongen, HR Manager – CPA

“Wij hebben de afgelopen jaren vaker met TeamWork gewerkt en zijn zeer tevreden over de samenwerking. Teamwork heeft voor ons diverse trainingen en coachingstrajecten verzorgd.De communicatie en samenwerking is erg fijn. Teamwork luistert goed naar de specifieke behoefte voor een training en komt met suggesties over hoe een training ingericht kan worden en een follow-up binnen de organisatie gecreëerd kan worden. Zij hebben een groot bestand aan trainers en coaches waardoor er voor elke training of coachingstraject een andere trainer of coach beschikbaar hebben met de specifieke kennis die op dat moment nodig is. Een betrouwbare partner wanneer het op de (door)ontwikkeling van personeel neerkomt.” 

Maria Recca, Learing en Developing coordinator – Openbaar Ministerie