De weg naar professionele groei: een duik in de Growth Mindset

Als gedreven professional is continue ontwikkeling van onschatbare waarde. Toch kan het tempo waarin je groeit variëren, en dit heeft veel te maken met je mindset. Heb je weleens het gevoel dat je stilstaat terwijl anderen vooruitgaan? Dat komt waarschijnlijk door je mentaliteit. Laten we eens duiken in de kracht van een Growth Mindset en ontdekken hoe het versnelling kan brengen in jouw professionele ontwikkeling.

De sleutelrol van een Growth Mindset in je carrière
Een growth mindset opent de deuren naar mogelijkheden en ziet uitdagingen als kansen. Het omarmt fouten niet als tekortkomingen, maar als waardevolle leermomenten. Met deze mindset ben je niet bang om fouten te maken, wat resulteert in snellere stappen in je persoonlijke ontwikkeling en meer impact als professional.

Fixed Mindset versus Growth Mindset
Bij een Growth Mindset kent jouw ontwikkeling geen grenzen, mits je er tijd en aandacht aan besteedt. Het is de overtuiging dat je alles kunt leren. Aan de andere kant geloven mensen met een Fixed Mindset dat hun capaciteiten vaststaan, wat hen ervan weerhoudt uitdagingen aan te gaan en te leren van fouten. Hierdoor ontwikkelen zij zich minder snel.

De wetenschap achter de Growth Mindset
De Growth Mindset is niet zomaar een idee; het is wetenschappelijk onderbouwd door hoogleraar psychologie, Carol Dweck. Haar onderzoek toont aan dat de manier waarop je naar je vaardigheden en talenten kijkt, de ontwikkeling ervan beïnvloedt. In een inspirerende lezing aan Stanford University licht ze dit toe. Je bekijkt deze lezing hier.

Niemand bezit 100% een growth- of fixed mindset; het verschilt per type situatie en hangt ook af van de fase in je leven. Het herkennen van een growth mindset bij jezelf opent de deur naar actie.

De kenmerken van een Growth Mindset
Ontdek of je meer naar een Growth- of Fixed Mindset neigt aan de hand van vier cruciale kenmerken: maakbaarheid, focus, volharding en feedback.

Growth Mindset

  1. Maakbaarheid: skills kun je ontwikkelen. Je groeit door jezelf uit te blijven dagen.
  2. Focus: dagelijkse vooruitgang staat centraal. Je blijft leren en fouten maken zie je ook als leermoment.
  3. Volharding: inspanning brengt je voldoening en succes. Volhouden is de weg naar vooruitgang.
  4. Feedback: het ontvangen van feedback vind je waardevol. Hier leer en groei je van.

Tegenover de Growth Mindset staat de Fixed Mindset. Hier passen we dezelfde vier kenmerken op toe, vanuit een andere benadering.

Fixed Mindset

  1. Maakbaarheid: je skills staan vast. Uitdagingen ga je uit de weg.
  2. Focus: het draait voor jou om het eindresultaat. Risico’s worden gemeden, want je bent bang om fouten te maken.
  3. Volharding: volhouden maakt geen verschil voor de uitkomst. Als iets niks is voor jou, vermijd je het.
  4. Feedback: feedback voelt als een persoonlijke aanval. Je schiet al snel in de verdediging.

 

Geef je professionele ontwikkeling een boost met de online training ‘Growth Mindset’ op onTrainingen Growth Mindset - online leerplatform Inspires uitgebreide leerplatform Inspire, aangeboden in samenwerking met SkillsTown. Of krijg een nog beter inzicht in jouw eigen Growth Mindset met de persoonlijke ‘Growth Mindset’-scan. Door stellingen te beantwoorden kom je erachter waar jouw talenten liggen.

‘Great things never came from comfort zones’ – Neil Strauss