Zo maakt u zelf de beste e-learning modules!
Wilt u effectieve maar toch toegankelijke e-learning modules maken voor uw medewerkers? Veel organisaties hebben kostbare interne kennis. Die wilt u natuurlijk met uw medewerkers delen. Met e-learning modules kunnen medewerkers waar en wanneer ze maar willen deze kennis opdoen.
Het online leerplatform, door ons aangeboden in samenwerking met SkillsTown, bevat de auteurstool ‘Create’. Hiermee maakt u in een handomdraai zelf online trainingen, om ze vervolgens met een druk op de knop binnen uw eigen online leerplatform te publiceren. Maar hoe creëert u nu een goede e-learning module? In dit artikel geven we praktische tips!
Maak uw online training compleet
E-learning modules bieden tal van mogelijkheden. Met de auteurstool ‘Create’ kunt u verschillende elementen toevoegen aan een training, zoals teksten, video’s, audiofragmenten, opdrachten en interactieve vragen. Profiteer hiervan. Door verschillende elementen te combineren en uw e-learning interactief te maken, genereert u een hoger leerrendement en zorgt u ervoor dat medewerkers met meer plezier leren!
Denk dus goed na over het onderwerp dat u wilt overbrengen en kies de juiste contentvormen. Wilt u bijvoorbeeld een competitie-element toevoegen? Koppel dan een toets aan uw e-learning module, zodat uw medewerkers een certificaat kunnen behalen.
Wees creatief
Natuurlijk heeft u content nodig om alle onderdelen van een e-learning module te vullen. Wees creatief bij het creëren van deze content om het leerproces zo aangenaam mogelijk te maken voor uw medewerkers. Hier zijn enkele ideeën:
✓ Schrijf teksten op een boeiende manier. Heeft een schrijftalent? Schakel zijn of haar hulp in!
✓ Stel quizvragen over het onderwerp.
✓ Voeg opdrachten toe, zodat medewerkers de geleerde kennis in de praktijk kunnen toepassen. Houd opdrachten beknopt en concreet, zodat ze gemakkelijk uit te voeren zijn. Laat uw medewerkers bijvoorbeeld oefenen met onderhandelen tijdens een training over onderhandelingstechnieken.
✓ Versterk de inhoud met aantrekkelijke afbeeldingen, video’s, animaties en audiofragmenten.
✓ Maak gebruik van tabellen en grafieken om complexe gegevens inzichtelijk te maken.
✓ Vertel een verhaal om de leerstof in een context te plaatsen en de aandacht van de lerende vast te trekken.
Kijk eens online of er ondersteunend materiaal is dat u kunt gebruiken als u uw online training gaat maken. Door de verschillende secties van uw e-learning module op te vullen met de bovenstaande aspecten, zorgt u ervoor dat uw training leuk en interessant blijft om te volgen.
Maak het persoonlijk
Bij online trainingen maken geldt: hoe persoonlijker, hoe toegankelijker en leuker de training is voor de medewerker om te volgen. Denk daarom eens na hoe u eigen afbeeldingen en video’s in uw online trainingen kunt verwerken. Laat bijvoorbeeld bij een onboarding e-learning module zien hoe de kantoorruimte eruitziet door middel van een rondleidingvideo. Maak een rondje door de verschillende ruimten en vertel kort wat daar allemaal gebeurt. Veel mobiele telefoons hebben tegenwoordig zo’n goede camera, dat daar geen professionele apparatuur voor nodig is.
Niet perfect is ook goed
Vindt u het spannend om een e-learning te delen met uw collega’s, omdat u bang bent dat hij niet goed genoeg is? Geen zorgen! Het belangrijkste is dat u interne kennis deelt. Begin gewoon met ontwikkelen en leg de lat niet te hoog voor uzelf. Zorg dat u snel content heeft om te publiceren, lanceer dit en vraag dan feedback op bij uw collega’s. Met die feedback kunt u dan weer door ontwikkelen. Zo creëert u snel content die u met feedback ook echt goed kunt laten aansluiten op uw collega’s.
Uit onze ervaring blijkt dat collega’s het superleuk vinden om e-learning modules van elkaar te zien en dat er echt niet wordt gelet op een verspreking in de voice-over of een typefoutje op de tekstpagina!
Ook zelf e-learning modules maken?
Het delen van interne kennis is eenvoudiger dan u denkt. Met de auteurstool ‘Create’ kunt u in een handomdraai prachtige e-learning modules maken! We geven u graag een vrijblijvende (online) demonstratie om te laten zien hoe het werkt.