Masterclass Next Generation Leadership

Dynamiek en heftige ontwikkelingen in markten en producten betekenen een snelle groei of forse transities voor bedrijven en instellingen. De onvoorspelbaarheid en het verandertempo nemen toe. De nieuwe generatie professionals heeft andere eisen en verwachtingen over hun werk en werksituatie dan hun voorgangers. Als het echter gaat om het leiderschap en de besturing van organisaties, stammen veel structuren en gebruiken nog uit het oude, industriële tijdperk.

De vraag is wat dit betekent voor hedendaagse organisaties en voor de manier waarop deze worden bestuurd en geleid. Is de ‘klassieke leider’ nog wel geschikt voor het nieuwe tijdperk?  Hoe ziet de organisatie van de toekomst er uit en hoe ontwikkelt die zich? En wat is dan het profiel van de leiders voor de toekomst?Met de interactieve masterclass Next Generation Leadership kijken wij vanuit de onderliggende patronen in de maatschappelijke, technologische en economische veranderingen naar de consequenties voor leiders en leiderschap. Deze masterclass organiseert Teamwork in samenwerking met Tilburg University en wordt verzorgd door prof. dr. Freek Peters, Hoogleraar Contextueel Leiderschap, Tilburg University.

Interesse? Schrijf u hier in voor onze masterclass.

Modules

 • De dynamiek van de hedendaagse organisatie – zwermstructuren – disruptie
 • Drie paradigma’s in het hedendaagse leiderschapsonderzoek, drie generaties in de praktijk
 • Everything is connected – Megatrends mondiaal
 • Het speelveld – VUCA
 • Gecompliceerd vs. Complex
 • Zwermsturing vs. Uurwerksturing – reflexen
 • Complex Adaptieve Systemen – besturing en leiderschap in disruptieve tijden
 • De organisatie van de toekomst en de verschillende leidersrollen
 • Klassiek veranderen versus Next Gen ontwikkelen
 • Vijf domeinen voor organisatieontwikkeling
 • Overzicht: ontwikkeldomeinen en leidersrollen
 • Klassieke leiderskwaliteiten versus Next Gen leiderskwaliteiten
 • Spiegelen en schakelen op het eigen gedrag: het mengpaneel – de ijsberg
 • Wrap up en ontwikkelplanning

Freek Peters

De masterclass Next Generation Leadership wordt verzorgd door prof. dr. Freek Peters, Hoogleraar Contextueel Leiderschap, Tilburg University.

Als organisatiepsycholoog en bestuursadviseur is Freek actief in heel uiteenlopende organisaties. Hij kent de private en de publieke wereld, van bureaucratische molochs tot wilde pioniersbedrijven, van snelle researchpools tot eerbiedwaardige Colleges van Staat.

Gespecialiseerd in de begeleiding, ontwikkeling en beoordeling van management en bestuur, is Freek steeds weer gefascineerd door de enorme effecten die de menselijke factor met zich meebrengt in het functioneren van organisaties. Naast zijn  werk als hoogleraar is hij al ruim dertig jaar als adviseur verbonden aan de Galan Groep in Baarn.

In 2011 promoveerde hij op het vraagstuk van de hedendaagse leiderschapseffectiviteit in relatie tot de strategische opgave van een organisatie. Vanaf 2014 is Freek hoogleraar Contextueel Leiderschap aan Tilburg University, waar hij zich bezighoud met het leiderschap van de toekomst en de betekenis daarvan voor het hier en nu. Zijn oratie ‘Next Generation 2025, Besturing en leiderschap in een Complexe Wereld’ kreeg veel aandacht in de media en het artikel ´We don´t need another Hero´werd trendsettend in het denken over moderne leiderschapskwaliteiten. Zijn motto: nieuwe tijden vragen om nieuwe vormen van leiderschap.

Literatuur

 • Peters, F. (2013). Spitsuur! Contextueel leiderschap in turbulente tijden. Utrecht, Stili Novi, 2013.
 • Peters, F. (2016). ‘We don’t need another hero!’ Een leiderschapsprofiel voor een pluriforme toekomst. M&O, 5, 2016.
 • Peters, F. (2020). Leadership skills for the Next Generation. Utrecht, Stili Novi.

Datum en tijdstip

De online masterclass Next Generation verzorgen wij graag incompany voor uw organisatie op een datum en tijdstip dat het u uitkomt. De masterclass wordt via Zoom verzorgd.

PE-punten

U ontvangt 4 PE-punten na het bijwonen van de masterclass.

Aanmelden

Heeft u interesse om deel te nemen aan de masterclass Next Generation Leadership? Schrijf u hier in voor onze masterclass.

“Wegens automatisering binnen onze organisatie moet ik voor het eerst met een computer werken. Tijdens de opleiding PC Introductie heb ik geleerd hoe ik veilig met een computer kan werken. De basisvaardigheden beheers ik nu goed en ik ga volgende week beginnen met de opleiding Word. Dankzij het geduld van de docent en zijn duidelijke uitleg kan ik mijn werkzaamheden zonder angst op de computer uitvoeren. Het is veel leuker en makkelijker dan ik had gedacht!”

Jason Martis, cursist opleiding PC Introductie

“Ik ben al wat ouder en heb nooit met een computer hoeven te werken. Doordat mijn functie is komen te vervallen ben ik op een andere functie binnen de organisatie geplaatst. Nu moet ik gegevens invoeren in een computer. Ik ben erg leergierig en dankzij de opleiding kan ik al redelijk goed met een computer werken. De docent heeft mij geduldig alles uitgelegd en hij was erg vriendelijk en behulpzaam. Dank je wel Albert en Teamwork!”

Carla Henriguez, cursist PC Introductie