Vitaliteitsboost: 3 direct toepasbare tips voor jouw ultieme verandering

Ladder voor gedragsveranderingOp deze 66ste dag van het jaar nodigen we je uit voor een moment van reflectie en groei. Heb jij aan het begin van dit jaar doelen gesteld, zoals gezonder eten, regelmatig sporten, of meer tijd voor jezelf nemen? We merken dat goede voornemens na verloop van tijd naar de achtergrond verdwijnen. Onderzoek wijst uit dat velen het lastig vinden om nieuw gedrag langdurig vol te houden. John C. Norcross ontdekte dat twee derde van de mensen met goede voornemens na een maand opgeeft, en na twee jaar zet slechts 20% de verandering door.

Goede voornemens vragen om aanpassingen in gedrag en het creëren van nieuwe gewoontes. Wist je dat het gemiddeld 66 dagen duurt om een eenvoudige gewoonteverandering, zoals het aanleren van gezonde eetgewoontes of het verhogen van je bewegingsniveau, door te voeren? Dit blijkt uit onderzoek van Philippa Lally. Het is dan ook geen toeval dat de ‘Dag van de Vitalogie’ ieder jaar precies 66 dagen na oud & nieuw plaatsvindt.

Een moment van reflectie en misschien een frisse start!

We geven je drie praktische tips voor directe veranderingen, jouw startsein voor een vitaler leven:

1. Zet een concreet doel
Begin met het formuleren van een helder doel. Waar wil je naartoe? Leg duidelijk vast waarom dit doel belangrijk is en waarom juist nu. Start klein; dit vergemakkelijkt de eerste stappen en maakt het makkelijker om je vooruitgang te meten. Heb je meerdere doelen? Maak dan een overzichtelijke prioriteitenlijst. Vergeet niet dat leren gepaard gaat met vallen en opstaan. Geef dus niet te snel op!

2. Geef nieuw gedrag vorm
Beschrijf je doel in concrete bewoordingen. Zeg niet simpelweg “ik wil meer bewegen”, maar bijvoorbeeld “ik ga drie keer per week een half uurtje wandelen”. Op deze manier weet je precies wat je te doen staat. Stel jezelf vragen als: Kan ik dit aan? Heb ik de vaardigheden? Is mijn motivatie hoog genoeg? Past dit in mijn dagelijkse routine? Begin met kleine, haalbare stappen en kies activiteiten die je écht leuk vindt.

3. Zoek ondersteuning
Ondersteuning is cruciaal. Betrek mensen uit je directe omgeving of maak gebruik van handige hulpmiddelen zoals een training, dagboek, of specifieke apps om je vooruitgang te volgen. Pas je omgeving aan zodat deze je ondersteunt bij het behalen van je doelen. Wil je bijvoorbeeld minder snoepen? Zorg dat je het niet meer in huis haalt. Deel je voornemens met anderen, zodat zij je kunnen aanmoedigen als het even tegenzit. Bedenk vooraf strategieën voor lastige momenten, download bijvoorbeeld alvast die leuke podcast voor tijdens het sporten, haal fruit en noten in huis voor de momenten dat je lekkere trek krijgt.
En vraag jezelf dagelijks af: “Heb ik gedaan wat ik wilde doen?” Zo blijf je gefocust op je gedrag, niet alleen op de behaalde resultaten.

Kortom: stel een doel, maak nieuw gedrag concreet en zoek de juiste ondersteuning!

De training Vitaal Werken is onderdeel van het online leerplatform Inspire. Ontwikkel een vitalere levensstijl met onze online training ‘Vitaal Werken’ op ons uitgebreide leerplatform Inspire, aangeboden in samenwerking met SkillsTown. Start nu jouw reis naar een gezonder en energieker leven!

‘Take care of your body; it’s the only place you have to live.’ – Jim Rohn